At søge lejebolig er ofte ikke nemt eller særlig sjovt især ikke hvis man ikke har et stort budget at gøre godt med eller god tid.
Uanset om du søger lejebolig i Kalundborg eller lejebolig i Næstved er der nogle enkle principper der er gode at huske, især når du har fundet en egnet bolig.
Når du søger lejebolig
Når du søger lejebolig, er det vigtigt ikke at al for snæver i sin søgning. En billig nyistandsat herskabslejlighed 2 min. fra Rådhuspladsen er næppe muligt, men hvis du f.eks. søger lejebolig i Kalundborg eller en lejebolig i Næstved vil du opdage at der er langt flere muligheder og du får meget for pengene sammenlignet med København. Samtidig kommer du til kommuner, der gør meget for at tiltrække nye borgere og de vil have en lang række tilbud som du oftest ikke vil se i storbyerne.
Se muligheder her: https://www.facebook.com/lejebolig.kalundborg
Hvor leder du efter en lejebolig?
Der er flere måder du kan lede efter en ny lejebolig. Du kan lade dig skrive op hos de almennyttige boligselskaber og når det bliver din tur, vil de kontakte dig. En anden mulighed er at opsøge de private udlejere som ofte lægger deres lejligheder op på div. Boligportaler. Det koster som regel penge at få fat udlejers navn og telefonnummer på de sider. En tredje mulighed er at benytte sig af de sociale medier som Facebook. Lav et opslag og husk det skal være realistisk og få dine venner til at dele det. Mange lejligheder bliver fundet via anbefalinger og mund til mund.
Læs mere her: https://www.facebook.com/lejebolig.naestved
Vær opmærksom, når du lejer en lejebolig
Når du skal leje en lejebolig, skal du være opmærksom på at ikke alle udlejere er lige pæne. Dette gælder især private udlejere.
Hvis du har fundet en lejebolig som du ønsker at leje, skal udlejer sende dig en lejekontakt. Læs den grundig igennem og kontakt evt. en advokat, hvis du er usikker. Det er især hvem der er ansvarlig for istandsættelsen du skal være opmærksom på.
Sikre dig at udlejer rent faktisk ejer boligen og har ret til at leje boligen ud. Det kan tjekkes online eller ved at spørge naboerne. Der er særlige regler ved andelsboliger og fremleje som du skal være opmærksom på. Spørg evt. efter at se tilladelsen fra bestyrelsen.
Er udlejer et kendt alment boligselskab eller en mægler kan du som udgangspunkt godt stole på, at udlejer har ret til at udleje boligen.
Når både du og udlejer har underskrevet lejekontrakten har du et par dage til at overføre det aftalte depositum. Brug altid en dansk bank. Og betal aldrig før der foreligger en underskrevet aftale og glem alt om de udlejere, der siger at hvis du betaler et beløb her og nu så har du sikret dig retten til lejligheden. Det er snyd og bedrag og du vil aldrig se hverken pengene eller lejligheden igen.
Husk at aftale med udlejer hvornår du kan flytte ind, få nøglerne til lejligheden og hvad der ellers må være af spørgsmål.