Flere og flere danskere køber fritidshuse. Og det er ikke svært at forstå. Et fritidshus giver nemlig muligheden for at få et fredfyldt afbræk fra hverdagen og er et perfekt samlingssted for familie og venner. Fritidshuse fås i mange forskellige afskygning – både store og små, gamle og nye og mere eller mindre primitive. Det hele har sine fordele. Men har du svært ved at finde det perfekte fritidshus, eller går du med en idé om, præcis hvordan dit fritidshus skal se ud, så kan det være værd at overveje at bygge dit eget.
Hvorfor bygge sit eget fritidshus?
Der kan være mange gode grunde til at vælge at bygge sit eget fritidshus. Først og fremmest får du på den måde mulighed for at få lige nøjagtig det fritidshus, du drømmer om. Du kan selv være herre over ting som materialer, rumfordeling, størrelse og udseende. På den måde får du et hus, der passer perfekt til det, du gerne vil bruge det til, og hvor der også kan være plads til familie og venner, hvis du har lyst til, at der skal være det.
Samtidig får du mulighed for at få et helt unikt hus, der emmer af personlighed. Et fritidshus skal som nævnt gerne kunne give et afbræk fra en ofte travl hverdag og vante rammer, men det skal samtidig gerne fungere som et andet hjem, hvor du føler dig godt tilpas i omgivelserne. Og hvilken bedre måde at sikre, at du kommer til det, end ved at bygge huset selv? Samtidig giver det også et helt særligt forhold til huset, når man selv har været med til at tage alle beslutninger om, hvordan det skal være.
Byg selv fritidshus: Sådan kommer du i gang
Du behøver ikke være håndværker eller nødvendigvis have den store erfaring med at bygge for at kunne klare opgaven med et byg selv fritidshus. Det lyder måske vildt og lidt urealistisk, men der findes faktisk løsninger, der gør, at du kan bestille en del af arbejdet hos en specialiseret virksomhed og udføre resten af arbejdet selv. Der er også mange penge at spare ved at gøre det på denne måde.
Det første, du skal gøre, hvis du ønsker at give dig i kast med et byg selv fritidshus, er at tegne huset. Måske har du allerede en mere eller mindre færdig idé om, hvordan huset skal se ud, ellers er det nu, du skal begynde at eksperimentere med forskellige idéer. Det kan være en god idé at lege lidt med tankerne og prøve forskellige ting af, så du i sidste ende har en tegning af netop dit drømmehus. Næste skridt er et finde frem til prisen på huset og drøfte med din bank, om du har mulighed for at tage et eventuelt lån. Det er vigtigt at huske, at prisen for et nybygget hus både er prisen for huset i sig selv og for grunden, huset skal bygges på. Herefter skal du have en byggetilladelse, og så kan du komme i gang med selve byggeriet.