Digitale kamerateknologi har gjort det muligt for alle at lave tusindvis af fotografier, uden at det koster en rød reje. Måske er du gammel nok til at huske, at det ikke altid har været sådan. Men i smartphonens tidsalder er det nemt at overse, hvordan kamerateknologien har forandret verden.
Når vi funderer over skælsættende forandringer, tænker vi først og fremmest på de mest spektakulære ting: kolonisering af Mars, genteknologi, elektriske biler etc. Det er også helt fint, der sker vildt spændende ting på disse fronter. Men intet af dette ville være sket uden de fantastiske fremskridt indenfor den måde, hvordan vi afbilder verden på.
Billedkunst var forbeholdt de rigeste
Indtil for relativ nyligt var det kun rige folk, der havde råd til at udsmykke deres boliger med billeder. Selvfølgelig kunne du også for 200 år siden købe et brugt maleri på et loppemarked for næsten ingen penge. Men det er ikke det samme som at få netop de billeder og motiver som du ønsker.
Rige mennesker hyrede simpelthen kendte kunstnere og betalte dem for at producere malerier efter ønske. Portrætter, stilleben, landskabsmalerier, stort set alt billedkunst holdt sig indenfor disse emner. Dette har sådan set ikke ændret sig til den dag i dag. Men hvad der har ændret sig drastisk er den måde hvordan vi kan producere billeder på.
I dag kan du gøre hele processen selv med produkter fra Brother
Et bestilt maleri kunne tage uger, måneder, endda år inden det endte på væggen. I dag kan du gøre det selv, og det tager kun et par minutter at få det printet. Med en storformats fotoprinter fra Brother koster det ikke engang 20 kroner, at printe dit eget poster i A2-format. Hvis ikke, skal du lægge et par dage til. Men længere tager det aldrig, at få dine digitale billeder forvandlet til noget du kan udsmykke din stue med.
Billeder, der har forandret verden
For os mennesker er synet den sans, der påvirker os mest. Og dette fænomen gør at vi lader os påvirke af billeder i megen høj grad. Der findes en snes billeder der simpelthen har forandret verden. Og et billede løber suverænt med prisen i denne klasse: ”the blue marvel”, taget på Apollo 17 missioneni 1972, var det første farvefoto af jordkloden, der viste vores planet i al dens skrøbelighed og skønhed. Dette billede blev printet i millioner eksemplarer og udsmykker den dag i dag tusindvis af stuer verden over.
Fra sølvnitrat til megapixels
Den mest banebrydende udvikling indenfor fotografi skete ved digitalisering af kamerateknologien. Indtil da var det nemlig dyrt at producere billeder. En filmrulle i god kvalitet med 36 billeder kostede hvad der i dag svarer til 300 kroner. Men selv professionelle fotografer skulle i gennemsnit forbruge 3 af disse filmruller, for at producere et enkelt godt billede. Filmrullerne krævede en dyr behandling inden du overhovedet kunne se, om dine billeder havde potentiale. Og et endeligt print af et enkelt billede i A2-format (som er det mest gængse format for vægposters) ville koste yderligere 3-400 kroner.